На Сумщині не фіксують біля кордону достатніх для наступу сил РФ

23.05.2024 10:21

Укрінформ

У Державній прикордонній службі України наразі не фіксують, що у росіян є достатньо сил для наступу на Сумщині.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив речник ДПСУ Андрій Демченко, відповідаючи на питання, чи спостерігають прикордонники, що росіяни збільшують кількість своїх військових на прикордонні Сумщини, передає кореспондент Укрінформу.

"Ситуація на кордоні з РФ залишається непростою. Але якщо говорити про напрямок Сумщини станом на зараз, то ми не фіксуємо, що у ворога є достатньо сил, які б дозволили йому досягти якихось своїх стратегічних цілей, щоб глибоко просунутися на територію України, якщо вони повторно спробують зайти на нашу територію", – заявив Демченко.

Читайте також: На Сумщині активізувалися диверсійні групи ворога – Демченко

За його словами, навіть попри те, що у ворога немає достатніх сил для наступу, не можна виключати, що росіяни все ж таки не спробують вчинити якісь дії на кшталт тих, які зараз спостерігаються по Харківському напрямку – з метою посіяти у подальшому паніку серед українців і відтягнути Сили оборони, у тому числі й на цей напрямок, фактично таким чином розтягнувши лінію на кордоні, де ведуться найбільш активні бойові дії.

"Ми добре розуміємо цю загрозу. Звісно, ми не можемо сказати, що це може відбутися у найближчий час. Але ми маємо бути готовими до розвитку будь-яких ситуацій, бо у будь-який момент ворог (може – ред.) посилити тиск на Україну", – зазначив Демченко.

Відповідаючи на питання, як взагалі станом на сьогодні виглядають пункти пропуску на кордоні з РФ, речник поінформував, що зараз немає такого представлення кордону (з РФ – ред.), яке громадяни могли бачити раніше.

Він нагадав, що всі пункти пропуску на кордоні з РФ, якщо говорити про український бік, ще від початку російського вторгнення рішенням уряду були закриті і фактично там не здійснюються пропускні операції.

Читайте також: Чоловіків пропускають за кордон лише з паперовими військовими документами – ДПСУ

"Зараз це більше як лінія фронту, хоч і без активних бойових дій. Немає, як всі, можливо, звикли бачити, патрулювання лінії кордону, якісь групи, які в прикордонні патрулюють, обстежують ситуацію, місцевість. Зараз – виключно військова складова, щоб захищати нашу територію і обороняти цей напрямок (прикордоння з РФ – ред.)", – сказав Демченко.

Речник зазначив, що кожна складова Сил оборони – і прикордонники, і ЗСУ, і Нацгвардія, яка також посилює цей напрямок, має свої визначені смуги оборони, де нарощує оборонні можливості, щоб не дати ворогу просунутися на територію України.

За його словами, українські прикордонники бачать щодо російських пунктів пропуску, що там також немає таких прикордонних нарядів, які б знаходилися у пунктах пропуску.

"Ворог також нарощує свої оборонні можливості по той бік кордону, створюючи, у тому числі, інженерно-фортифікаційне облаштування прикордоння. Це також на певній відстані від лінії кордону з Україною. І те, що бачимо по Сумщині, ворог також… нарощує мінування своєї місцевості у прикордонні", – заявив він.

Як повідомлялося, на Сумщині вночі та зранку росіяни обстріляли з мінометів три громади.

   
Новини з передової

Залишити відповідь