На Харківщині сповільнився наступ росіян, вони використовують нову тактику – ISW

15.05.2024 09:01

Укрінформ

Темп російських наступальних операцій на півночі Харківської області, схоже, сповільнився за останні 24 години, а війська РФ застосовують нову тактику на цьому напрямку.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що характер російської наступальної активності в цьому районі відповідає оцінці ISW, що російські війська надають перевагу створенню «буферної зони» в районі міжнародного кордону, а не більш глибокому просуванню в Харківську область.

Кілька українських військових чиновників повідомили 14 травня, що, на їхню думку, ситуація в Харківській області повільно стабілізується. У Генштабі оголосили, що українські сили почали «зачистку» Вовчанська, завдаючи ударів по видимих російських штурмових групах у населеному пункті.

Декілька російських і українських джерел також повідомили, що російські війська використовують нову тактику в цьому напрямку – невеликі штурмові групи чисельністю не більше п'яти осіб проникають на українські позиції, а потім об'єднуються з іншими невеликими штурмовими групами в більшу ударну групу.

Читайте також: З прикордоння Харківщини поліцейські за день евакуювали майже 200 осіб – Клименко

Як зазначає ISW, кадри з безпілотника, зняті нібито у Вовчанську, показують, що російська піхота діє в межах населеного пункту невеликими штурмовими групами, що підтверджує ці повідомлення.

Однак використання невеликих штурмових груп може сприяти збільшенню втрат живої сили росіян і техніки та сповільненню загального темпу наступу на цьому напрямку, пише ISW.

Начальник Генерального штабу України генерал-майор Анатолій Баргилевич припустив, що російські війська втратили до 1 740 солдатів на цьому напрямку лише за останню добу, що є дуже високим показником втрат.

ISW не може підтвердити цю цифру, але ймовірний рівень втрат відповідає загальному сповільненню темпів наступу, що спостерігалося 14 травня.

Читайте також: Тиск на фронті та на дипломатичному рівні мають зірвати наступальні плани Росії – Зеленський

«Якщо темпи російських операцій залишаться відносно низькими, російські війська, ймовірно, зосередяться на закріпленні нових позицій і нарощуванні бічного виступу в Харківській області шляхом об'єднання угруповань у Липцях і Вовчанську та створення «буферної зони» в прикордонній зоні, замість того, щоб просуватися далі вглиб області, як оцінював ISW раніше», – йдеться у звіті.

Як повідомляв Укрінформ, за даними українського Генштабу, загальні бойові втрати російської армії в Україні з 24 лютого 2022 року по 15 травня 2024 року становлять близько 486 тисяч 940 осіб, зокрема, за минулу добу – ще 1510 осіб.

   
Новини з передової

Залишити відповідь