Новини
«На обробку виклику є часу до хвилини»: як працює диспетчерська служба ДСНС у Чернівцях

07.05.2024

При Головному управлінні ДСНС в області діє спецлінія “101”. Людина у разі пожежі або ж при надзвичайній ситуації телефонує за цим номером. Диспетчер приймає дзвінок. Для його обробки у нього є близько хвилини.

Про те, які виклики надходять та про роботу спецлінії “101” кореспондентці ” ” розповіла диспетчерка оперативно-координаційного центру Ольга ДВІРНИЧУК.

“Працюю понад 16 років”

У диспетчерській службі пані Ольга працює понад 16 років. Каже, що за цей період виклики бували різні: пожежі, ДТП, паводки, пошук людей у горах, рятування на водоймах, рятування свійських тварин.

– Переважно до нас надходять повідомлення про пожежі. Особливо навесні та влітку, коли люди спалюють суху рослинність. Потім часто все виходить з-під їх контролю і вогонь поширюється на житлові чи господарські будівл, – каже пані Ольга. – Бувають випадки, коли люди звертаються за допомогою, щоб відчинити двері квартири, де перебуває хвора людина, яка потребує екстреної медичної допомоги. До прикладу, недавно був дзвінок до служби порятунку, коли у приміщенні зачинилися малолітня дитина і батьки просили допомоги рятувальників. Наші співробітники виїхали до місце та допомогли відчинити двері. Також до рятувальників звертаються у разі ДТП, якщо потрібно деблокувати людину із транспортного засобу.

-У літній період збільшується кількість викликів рятування людей на водоймах: річках та озерах. Ми залучаємо рятувальників та міську рятувальну станцію на воді, якщо це в межах міста Чернівці. Пам’ятаю нестандартний виклик: зателефонувала жінка, що вона поїхала на вихідні в село, а в квартирі залишила відкриту кватирку. Коли приїхала через два дні, то почула якийсь шурхіт в кімнаті. Не могла зрозуміти, що це за звуки. Вона відкрила штору і була вражена. Вікно було обліплене кажанами. Їх було близько 80 штук, – каже Ольга Двірничук.

Чим більше даних від заявника, тим краще рятувальникам

Для того, щоби прийняти повідомлення, у диспетчерів є часу до хвилини.

–Коли надходить звернення, диспетчер повинен дізнатися адресу. Якщо ж її немає, то уточнити орієнтир, запитати коротко, що сталося і направити екіпаж. Якщо у людей біда, то інколи вони не можуть чітко висловити думку. В таких ситуаціях диспетчер повинен діяти, як психолог, але при цьому не забувати, що на обробку повідомлення є до хвилини часу. Коли ж ми вже направили екіпаж, то можемо перетелефонувати до заявника та уточнити додаткові відомості. Якщо це пожежа, то уточнюємо, чи є люди у будівлі, або ж тварини, чи потрібно викликати екстрену медичну допомогу. Чим більше інформації заявник нам надає, тим краще ми розуміємо, яку техніку найкраще направити, – пояснює диспетчерка.

За словами пані Ольги, зараз почастішали випадки, коли люди губляться у гірській та лісовій місцевості.

Зрідка надходять повідомлення про виявлення небезпечних предметів, тоді на місце події направляють піротехніків для їх знешкодження.

–Бувають ситуації, коли на спецлінію “101” телефонують люди, які зараз у важких соціальних умовах, потребують психологічної підтримки. Тоді ми намагаємося підтримати добрим словом, розрадити.
Дуже часто бавляться школярі і телефонують на лінію “101”, щоб просто пожартувати. Тому хочу звернути увагу батьків, щоб більше пояснювали дітям, що телефонувати на спецлінію потрібно лише в екстрених випадках, – підсумовує пані Ольга.

200-300 викликів надходить в середньому за одну добу на спецлінію “101” в області.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь