Що таке НАБРЯК КВІНКЕ?

Часто ми чуємо про таке поняття, як “набряк Квінке”. Сьогодні поговоримо, що  це таке та як його уникнути?

Ангіоневротичний_набряк (набряк Квінке) – це форма набряку у глибокій частині внутрішнього шару шкіри та нижче. У деяких випадках цей набряк виникає разом із появою кропив’янки. Ось чому ангіоневротичний набряк іноді називають «гігантською кропивницею». Кропивниця свербить, червоні рубці з’являються на поверхні шкіри, торкаючись лише 2шарів шкіри. Як ангіоневротичний набряк, так і кропив’янка можуть бути спричинені алергічною реакцією або непереносимістю їжі, побічним ефектом або алергією на ліки або алергеном у навколишньому середовищі (пилок, лупа домашніх тварин та отрута від укусів комах).

У дуже поодиноких випадках набряк може бути симптомом більш серйозного захворювання, такого як неходжкінська В-клітинна лімфома. Деякі частини тіла (повіки, губи та язик) більш схильні до ангіоневротичного набряку, ніж інші. Коли ангіоневротичний набряк передається від батьків до дитини, його називають спадковим ангіоневротичним набряком. Він відрізняється від набутого, адже має інші причини, хоча симптоми та підхід до лікування є схожими. Якщо в людини лише легкий ангіоневротичний набряк, він проходить сам по собі без будь-якої терапії.

Симптоматика

Найпоширенішим симптомом цього стану є набряк з червоним висипом під поверхнею шкіри. Він може з’явитися в локалізованій ділянці на ногах, руках, очах чи губах. У тяжких випадках набряк може розповсюдитись на інші частини тіла. Окрім вищезазначених симптомів можуть бути спазми в животі. У поодиноких випадках люди з ангіоневротичним набряком можуть відчувати набряк горла, захриплість та утруднене дихання.

 У багатьох випадках ангіоневротичний набряк зникає протягом декількох днів. Однак, ангіоневротичний набряк може бути небезпечним, якщо набряк сильний і виникає поблизу горла. Опухле горло або язик можуть блокувати дихальні шляхи та утруднити дихання. Тяжкий ангіоневротичний набряк може бути викликаний анафілаксією, небезпечною для життя гострою алергічною реакцією. У таких тяжких випадках негайно зверніться за невідкладною медичною допомогою.

Що спричиняє ангіоневротичний набряк?

Гострий ангіоневротичний набряк виникає внаслідок алергічної реакції. Якщо у вас виникла гостра алергічна реакція, ваше тіло виділяє гістамін, що спричиняє розширення кровоносних судин та витік рідини.

Алергени, що можуть спричинити ангіоневротичний набряк:

укуси комах;

квітковий пилок;

отруйний дуб (плющ);

латекс;

лупа тварин;

ліки;

певні види продуктів.

Ангіоневротичний набряк також може розвинутись внаслідок інфекції або захворювання, такого як вовчак або лейкемія (це приклади набутого ангіоневротичного набряку).

Хто схильний до ризику ангіоневротичного набряку?

Деякі фактори можуть збільшити ризик розвитку ангіоневротичного набряку:

попередня поява ангіоневротичного набряку або кропивниці;

попередня алергічна реакція;

генетично успадкований ангіоневротичний набряк або кропивниця;

раптові перепади температури;

стрес чи тривога.

Як запобігти ангіоневротичному набряку?

Найкращий спосіб аби запобігти алергічному ангіоневротичному набряку – уникайте вам відомих та ймовірних алергенів. Окрім того, позбудьтеся відомих тригерів, які в минулому у вас викликали ангіоневротичний набряк.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь