Новини
Весняні приморозки на Буковині вдарили по полуниці: що буде з цінами

02.05.2024

Весняні приморозки в середині квітня негативно позначилися на урожаї. В Україні може бути нетиповий сезон полуниці.

Про це пише Агропортал, інформує ТСН.

У господарстві сімʼї Івана та Людмили Семенків, які проживають у Чернівецькій області (ділянка під середньоранньою полуницею — 2 га, під пізньою — 0,5 га), теж прибило першу квітку і деякі бутони, однак нерівномірно. Ближче до річки, де, здавалося б, мало бути холодніше, приморозок не так вплинув, як на відкритих ділянках, де є протяги. Тут закладають до 10% втрат.

Людмила Семенко уточнює, що перший цвіт з року в рік потрапляє під приморозки, адже зими теплі з мінімальним сніговим покривом.

“Однак накривати ягоду в нашому господарстві виходить нерентабельно: це і вартість агроволокна, і праця людей. Якщо порахувати: чи ми втратимо незначну частину врожаю, чи будемо накривати — вийде однаково”, – каже Людмила Семенко, фермерка.

Видання також пише, що в господарстві “Фазенда Мартинюків”, яке знаходиться на березі річки Дністер у селі Устя-Зелене Тернопільської області (ділянка під полуницею — 1,5 га), в середині квітня над ранок температура в низовині опустилась до -4°C, і на всіх кущах, які були без накриття, цвіт обмерз.

За словами фермера Ігоря Мартинюка, втрати можуть скласти 15-20%.

Аграрії зазначають, що ціна на полуницю цього року може бути приблизно такою самою, як і минулого року — від 60 до 80 гривень за кг.

Однак це залежить від погодних умов та врожаю. Наприкінці квітня вартість полуниці в Україні становила від 160 до 200 гривень за кілограм.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь