Для написання своєї праці автор використав документи чернівецьких архівів та матеріали преси.

Микола Тимошик

У Чернівцях відбулася презентація двокнижжя професора та письменника Миколи Тимошика «Змосковлення Буковини».

У своїй праці автор охоплює період 1940-1990 років. У ній ідеться про пропаганду та зомбування свідомости українців, а також про те, якими засобами панівна партія спрямовувала діяльність ЗМІ.

Для написання двокнижжя у жанрі нон-фікшн (нехудожньої літератури – ред.) Микола Тимошик використав документи чернівецьких архівів та матеріали преси.

Автор «Змосковлення Буковини» родом із Чернігівщини. Він був першою людиною зі свого села, яка закінчила факультет журналістики Київського університету (Київського національного університету імені Тараса Шевченка – ред.).

«Чому народився цей проєкт? Уявіть собі село на Чернігівщині 1978 року. Зібралася уся колгоспна ланка моєї матері проводжати Миколу – першого випускника факультету журналістики Київського університету на роботу до “далекої бандерівщини”. У наших краях всю територію, що за Хмельниччиною, вважали “бандерівщиною”. Так тоді думали, бо цю назву нав’язала радянська влада», – розповів Микола Тимошик про те, як потрапив на Буковину.

Так, майбутній професор і письменник упродовж восьми років пропрацював у газеті «Радянська Буковина».

Пізніше став головним редактором «Молодого буковинця».

«Звісно, я їхав сюди совітським журналістом. Ми були переконані, що журналісти – це “гвинтики”, які допомагають владі будувати комунізм. Не було альтернативної інформації. Ми вважали, що діємо правильно», – згадує про тиск радянської влади на журналістів Микола Тимошик.

На початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, письменник із дружиною переїхали з Київщини до села Коритне, що на Вижниччині.

Однак, веде далі Микола Тимошик, довго без роботи сидіти не зміг. Тому переїхав до Чернівців, аби написати свою 28 і 29 книжку.

«Загалом я опрацював чотири фонди: Центрального комітету Комуністичної партії України (ЦК КПУ), Державного архіву Чернівецької области, Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені М. Івасюка та Наукової бібліотеки Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича», – поділився джерелами інформації для написання «Змосковлення Буковини» письменник.

Перша книга під назвою «Ментальність. Культура. Література» містить дві частини та 20 розділів. У ній ідеться про форми та методи комунобільшовицької пропаганди із зомбування свідомости українців, зміни його ментальности, традицій, звичок і поведінки.

У другій книзі «Перо і мікрофон як зброя» Миколи Тимошик пише про механізми створення та наслідки функціонування нової «преси народу та для народу». Хто і як керував цією цариною ідеологічної роботи, якими засобами панівна партія спрямовувала діяльність ЗМІ.

Фото Ігоря Константинюка

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь