Рак молочної залози: міфи&факти

Рожевтень (Місяць обізнаності про рак молочної залози) триває.

Розглянемо сьогодні найпоширеніші міфи щодо раку молочної залози:

МІФ №1: Рак молочної залози найчастіше зустрічається у жінок із більшими грудьми.

ФАКТ: Немає жодного зв’язку між розміром грудей та ризиком раку. З іншого боку, ожиріння та щільність грудей можуть збільшити ризик раку молочної залози. Крім того, сімейний анамнез та фактори способу життя також здатні впливати на ймовірність захворювання на рак молочної залози. Жінки з більшими грудьми частіше скаржаться на біль у спині, проте це фактор ризику раку молочної залози. Незалежно від розміру ваших грудей, важливо проводити регулярні огляди, огляди та мамографію. Підтримка здорової ваги та регулярні фізичні вправи допоможуть загальному стану здоров’я, одночасно знижуючи фактори ризику раку молочної залози.

МІФ №2: Рак молочної залози вражає тільки жінок середнього та старшого віку.

ФАКТ: Хоча більшість випадків раку молочної залози дійсно зустрічається у жінок середнього та старшого віку, даний діагноз може бути поставлений у будь-якому віці. Важливо розуміти фактори ризику раку молочної залози, ранні ознаки та симптоми, а також регулярно проходити мамографію та відвідувати лікаря. Крім того, жінки, які мають матір, дочку або сестру хвору на рак молочної залози, повинні почати проходити скринінги за 10 років до досягнення віку діагнозу у цього родича.

МІФ №3: Біль у грудях – головна ознака раку молочної залози.

ФАКТ: Зазвичай, біль у грудях – це не ознака раку молочної залози. За даними Американського онкологічного товариства, найбільш поширеним симптомом раку молочної залози – поява нового безболісного ущільнення у грудях (у приблизно 80% випадків). Інші імовірні симптоми раку молочної залози: зміна розміру або форми грудей, зміни зовнішнього вигляду соска або шкіри навколо нього (ареоли), виділення (кров, гній), збільшення лімфатичних вузлів і іноді біль у грудях або сосках. Також важливо пам’ятати, що багато цих симптомів також можуть бути ознаками доброякісних захворювань. Однак, якщо у вас присутній біль у грудях, що триває довго, поговоріть зі своїм лікарем про можливі причини.

МІФ №4: Вживання цукру викликає рак молочної залози.

ФАКТ: НІ! Вона є важливою та потрібною задля встановлення точного діагнозу. Як показують дослідження, вона не підвищує ризик метастазування.

МІФ №5: Біопсія поширює рак молочної залози.

ФАКТ: Як показують дослідження Єльського університету, застосування таких альтернативних методів, як трави, гриби, екстремальні дієти, соки, сода тощо та водночас відмова від традиційної терапії може підвищити ризик смерті хворої.

МІФ №6: Рак молочної залози завжди призводить до летальних наслідків.

ФАКТ: Якщо почати вчасно лікування, то жінка має більше шансів на успіх та виліковність. До того ж лікування постійно вдосконалюється.

МІФ №7: Чоловіки не хворіють на рак молочної залози. Це стосується лише жінок.

ФАКТ: Цей % невеликий (0,5-1%), проте чоловіки теж хворіють раком молочної залози. Чоловікам слід періодично проводити самообстеження грудей під час прийняття душу та повідомити лікаря про будь-які зміни.

МІФ №8: Рак молочної залози заразний.ФАКТ: Ви не можете заразитись раком молочної залози або передати його. Рак молочної залози – це результат неконтрольованого зростання клітин, що мутували, які починають поширюватися в інші тканини молочної залози.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь