У перший день фестивалю зіграли вистави театри зі Львова. На сцені-майстерні показали дитячу виставу «Лисяче небо», а на головній — за твором Кузьми Скрябіна «Я, побєда і Берлін». 

У Чернівцях, сьогодні, 23 жовтня розпочався фестиваль «Золоті оплески». Він триватиме до 27 жовтня. Цьогоріч фестиваль вирішили дещо видозмінити: додавши вистави категорії «Золоті долоньки» — для сімейного перегляду. Тому до Чернівців приїхали й лялькові театри із запрошених міст.

Директор Чернівецького музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської Іван Бутняк нагадав, що Золоті оплески — фестиваль комедійного жанру.

«Цьогоріч фестиваль має засвідчити силу нашого духу і гумору, бо це фестиваль комедії. Торік у нас були панельні дискусії, ми запрошували прифронтові театри, спілкувалися про те, як комедія має бути представлена у сучасних реаліях, а зокрема в українському театрі під час війни. Комедія такий жанр, що має неабиякі плюси, які допомагають нам пропрацьовувати болючі теми, складні думки, з якими ми стикаємося за стінами нашого театру», — каже Бутняк. 

Гасло цьогорічного фестивалю комедії: Буковина єднає. Так, виступлять театри з територіально різних частин України: Харкова, Львова, Одеси та Києва. Вистави упродовж фестивалю показуватимуть на двох сценах: вдень — на сцені-майстерні, а ввечері — на академічній, головній.

Сьогодні, 23 жовтня, вистави презентували театри зі Льовова. Під час фестивалю комедії у кожного міста буде свій день.

Львівський академічний театр «І люди, і ляльки» на сцені-майстерні презентував дитячу виставу «Лисяче небо».

А на головній сцені Чернівецького муздрамтеатру показали виставу за твором Кузьми Скрябіна «Я, побєда і Берлін» у виконанні національного академічного українсько драматичного театру імені Заньковецької.

Четвер присвятили театрам з Одеси. Водночас відбулися зміни в програмі. Оскільки ляльковий театр з Одеси не зміг приїхати, на сцені-майстерні покажуть виставу у виконанні чернівецького театру «Рікі-Тікі-Таві».

П’ятниця стане днем чернівецького театру, субота — Харківських, а неділя — Київських театрів.

Про виставу від Чернівецького театру

Чернівецький театр на фестивалі також представить нову виставу-комедію: «EX-COMEDY літньої ночі, або який дурний весь рід людський». Її прем’єра відбудеться вже цими вихідними, 19 та 20 жовтня.

«Окрім організаційних питань, ми також підготували нову виставу-комедію. Насправді комедія завжди бажана в театрі: і для акторів, і для глядачів», — зауважує Бутняк.

Це вистава за мотивами сценарію Вуді Аллена. Її режисером виступив заслужений діяч мистецтв України, режисер з Харкова Степан Пасічник. Як зазначає Бутняк, це легка та дотепна п’єса про кохання, любов, з нотками іронії, гумору й несподіваними поворотами долі.

Сюжет

Як зауважує режисер вистави, це іронічний погляд на сценарій Вуді Аллена. У заміському будинку на літньому відпочинку збираються три пари з різними поглядами на любов та життя. Інженер-аматор Ендрю дивує гостей своїми винаходами, серед яких — магічна куля, що вгадує бажання. У комічній атмосфері непорозумінь, спокус і чарівних збігів герої намагаються знайти відповіді на вічні питання про стосунки та бажання.

Вистава «Ex-comedy літньої ночі, або Який дурний весь рід людський» у постановці харківського режисера занурить вас у світ романтики, гумору та сюрпризів у вигляді особистих внутрішніх відкриттів.

«Казки на поді»

Також Чернівецький муздрамтеатр покаже двомовну виставу «Казки на поді». Її покажуть румунською та українською мовами. Роль Чарівниці грає акторка Чернівецького драмтеатру Марина Тимку. У виставі використають тільки натуральні екологічні матеріали. Це філософія мисткині, адже вона є авторкою і співорганізаторкою бейбі-театру для малюків.

«Казки на поді» є моновиставою. Однак у ній буде 12 персонажів, яких актриса буде втілювати на сцені, постійно перевтілюючись.

Фото з вистав першого дня: 

Фото Ігоря Константинюка 
Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь