Що потрібно знати про “менінгіт” ?

Менінгіт – це інфекція та запалення рідини та оболонок, що оточують головний та спинний мозки. Ці оболонки називаються мозковими оболонками. Якщо ви запідозрили симптоми менінгіту (висока t°C, сильний головний біль, блювота, ригідність м’язів) негайно зверніться за медичною допомогою. Раннє лікування бактеріального менінгіту може запобігти серйозним ускладненням.

Симптоми
На початковому етапі симптоми схожі на грип та можуть розвиватися протягом декількох годин/днів.
Діти віком від 2 років: раптово висока t°C, ригідність м’язів шиї, сильний головний біль, нудота чи блювота, проблеми з концентрацією уваги, судоми, сонливість чи проблеми з пробудженням, чутливість до світла, відсутність апетиту і спрага, висипання на шкірі (в деяких випадках).
Новонароджені: висока t°C, постійний плач, сонливість, дратівливість, проблеми з пробудженням, неактивність або млявість, поганий апетит, блювота, опуклість у м’якому місці на маківці дитини, ригідність у тілі та шиї.
Причини
Вірусні інфекції – це найпоширеніша причина менінгіту. Далі йдуть бактеріальні інфекції, грибкові та паразитарні інфекції.
Бактеріальний менінгіт. Бактерії, що потрапляють у кровообіг і потрапляють у головний та спинний мозок, викликають бактеріальний менінгіт. Але бактеріальний менінгіт може виникнути, коли бактерії безпосередньо проникають у мозкові оболонки. Це може бути викликане інфекцією вуха чи пазухи, переломом черепа чи, рідше, деякими операціями. Декілька штамів бактерій можуть викликати бактеріальний менінгіт – пневмокок, Neisseria meningitidis, гемофільна інфекція, лістерія моноцитогенна.

Вірусний менінгіт. Зазвичай протікає у легкій формі та часто проходить самостійно. Викликано групою вірусів: ентеровіруси, вірус простого герпесу, ВІЛ, вірус паротиту тощо.

Хронічний менінгіт. Може бути викликаний організмами, що повільно ростуть, такими як гриби і мікобактерії туберкульозу. Вони проникають у мембрани та рідину, що оточує мозок. Хронічний менінгіт розвивається протягом 2 тижнів та більше.

Грибковий менінгіт. Інфікуватися часто можна при вдиханні спор грибків, які можна знайти в ґрунті, у гнилій деревині та пташиному посліді. Він не передається від людини до людини. Він вражає людей із ослабленою імунною системою.

Паразитарний менінгіт. Паразити можуть викликати рідкісний тип менінгіту – еозинофільний.
Інші причини менінгіту. Менінгіт також може виникнути через неінфекційні причини. До них відносяться хім. реакції, лікарська алергія, деякі види раку та запальні захворювання.

Як запобігти менінгіту:

Дезінфікуйте руки. Ретельне миття рук допомагає запобігти розповсюдженню мікробів. Привчайте до цього також дітей (особливо перед їжею та після відвідування туалету, перебування у людному громадському місці).

Дотримуйтесь правил гігієни. Не діліться напоями, їжею, соломинками, столовими приладами, бальзамами для губ або зубними щітками з будь-ким. Навчіть дітей та підлітків уникати спільного використання цих предметів.

Підтримуйте свою імунну систему.

Дотримуйтесь кашльового етикету.

Якщо ви вагітні, будьте обережні з їжею. Зменште ризик зараження лістерією, готуючи м’ясо. Уникайте сирів, виготовлених з непастеризованого молока. Обирайте сири, на яких чітко зазначено, що вони виготовлені із пастеризованого молока.

Вакцинація:

Гемофільна інфекція: в 2 і 6 міс. (одночасно з щепленням проти кашлюку, правця, дифтерії і поліомієліту). Ревакцинація – у 12 міс. При вакцинації у віці 12-14 міс. II (бустерна) доза вводиться через 2 міс. після першої.

Пневмококова інфекція: діти від 6 тижнів до 5 р.; діти від 6 тижнів та дорослі.

Менінгококова інфекція: 2 вакцини – I вакцина – від 6 тижнів життя, II вакцина – від 9 міс. до 55 років.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь