Всесвітній тиждень сітківки ока – 23-29 вересня

Це своєрідна інформаційна кампанія, що спрямована на те, аби розповісти людям про важливість здоров’я очей і про те, чому їм слід регулярно проходити перевірку зору!

Багато людей бояться втратити зір, але для цього варто зробити хоча б мінімальні кроки в догляді за очима. Перевірка зору легко виявляє ранні ознаки захворювань очей, такі як глаукома. Під час консультації офтальмолог може виявити інші стани здоров’я, у т.ч. діабет та високий кров’яний тиск.

12 цікавих ФАКТІВ про СІТКІВКУ:

Сітківка – це частина центральної нервової системи і виріст мозку під час ембріонального розвитку.

Те, що ми називаємо зором, насправді здійснюється мозком. Сітківка – це шар світлочутливої тканини в задній частині очного яблука, який запускає електричні нервові імпульси, що доставляються в мозок при створенні візуальних образів.

Саме точність сітківки дозволяє нам бачити найдрібніші деталі, у т.ч. пасма волосся або муху, що літає в кімнаті.

Сітківка бачить все задом наперед і догори ногами. Мозок змінює орієнтацію зображення, а також об’єднує окремі зображення від кожного ока.

Сітківка складається з 10 шарів, що містять нервові клітини, кровоносні судини і фоторецептори, які називаються паличками та колбочками.

У сітківці є близько 120 млн. стрижнів, які більш чутливі до світла, але не до кольору. Неймовірно ефективні фоторецептори-палички відповідають за нічний та периферичний зір.

Колбочки, що налічують від 6 до 7 млн., розташовані в центральній області сітківки, яка називається макула. Вони працюють при яскравому світлі і відповідають за передачу кольору, дрібні деталі та швидкий рух.

Більш тьмяні об’єкти краще видно периферійним зором.

Колбочки сітківки розрізняють світлові хвилі різної довжини для отримання різних кольорів.

Аби запобігти зворотному відбиттю світла, яке зменшило б чіткість зору, зовнішній шар сітківки є пігментованим.

У кожного є сліпа пляма, відома як диск зорового нерва. Тут зоровий нерв проходить через сітківку на шляху до мозку. Сліпа пляма залишається непоміченою, тому що вона знаходиться в різних місцях кожного ока.

Відбитки пальців мають близько 40 унікальних характеристик, пов’язаних з кожною людиною, а людське око – 256.

Здорова сітківка – це запорука хорошого зору. Для того, щоб очі залишалися здоровими, потрібно добре харчуватися, кинути палити і користуватися засобами захисту очей при яскравому сонячному світлі.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь