Як зняти відбитки пальців риби?

По всьому ланцюгу постачання продавці часто видають дешевші види риби за більш цінні аналоги. Коли одне рибне філе дуже схоже на інше, їх легко можна переплутати і навіть вдатись до навмисного шахрайства. Проект, що фінансується ЄС, започаткував просту методику аналізу ідентифікації ДНК, яка допомагає споживачам отримати саме ту рибу, за яку вони платять.

ДНК-тестування може допомогти боротися з шахрайством, розрізняючи різні популяції риби, а також різні види.

Щоб вирішити цю проблему, вчені вирішили розробити простий ДНК-тест на основі одноразового «пробника», подібний до експрес-тестів на COVID-19. Вони погодилися, що тести повинні бути швидкими і простими для проведення в польових умовах, а також пристосованими до потреб окремих рибопереробних підприємств.

Вчені розробили набір пробників для перевірки ідентичності двох груп схожих видів риб.

У першій групі вони фокусувались на сардині (Sardina pilchardus), яку іноді плутають з європейським анчоусом (Engraulis encrasicolus) та круглою сардинкою (Sardinella aurita).

У другій групі жовтоперий тунець (Thunnus albacares) та смугастий тунець (Katsuwonus pelamis), яких часто продають як більш цінного синього/синьоперого тунця (Thunnus thynnus).

Результатом є практичний та економічно ефективний спосіб швидкої ідентифікації видів риби, які часто неправильно маркуються по всьому ланцюгу постачання, що коштує споживачам грошей і, можливо, перешкоджає природоохоронним зусиллям. Дана методика має потенціал для глобального використання і може бути розширена щоб охопити інші види риб у разі потреби.

Детальніше мовою оригіналу у статті «How to fingerprint a fish» та переклад українською мовою у статті «Як зняти «відбитки пальців» риби?».

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь