ЛЯМБЛІОЗ

ЛЯМБЛІОЗ

Лямбліоз – це інфекційне захворювання, що протікає у вигляді дисфункції кишківника та збудником якого є лямблії (паразити). Найчастіше лямбліоз діагностують у дітей віком до 5 років та в дорослих 30-40 років. Інфікування відбувається при споживанні термічно не оброблених продуктів, води, а також через недотримання гігієни рук.

Симптоматика лямбліозу:

-ниючі болі навколо пупка або у верхніх відділах живота;

-здуття живота, нудота, спазми в животі;

-закреп або пронос;

-загальна слабкість;

-погіршення апетиту;

-регулярні головні болі, низька якість сну;

-втрата ваги та зневоднення.

У деяких людей хвороба може протікати безсимптомно.

Можливі ускладнення лямбліозу:

-Запалення слизової дванадцятипалої кишки (дуоденіт).

-Запальне ураження слизової шлунку (гастрит).

-Порушення всмоктування та травлення в тонкому кишківнику.

Діагностика лямбліозу

Для того, щоб чітко встановити діагноз «лямбліоз», перш за все, потрібно підтвердити наявність лямблій в організмі. Лікар-інфекціоніст може призначити копрологічне дослідження (дослідження калу під мікроскопом), серологічну діагностику (аналіз крові на лямбліоз) або дослідження вмісту дванадцятипалої кишки.

Поради, що допоможуть вам уникнути зараження лямбліями в побуті:

-Перед прийомом їжі обробіть продукти та дотримуйтеся всіх необхідних заходів, щоб у продукти не потрапили хвороботворні мікроби, цисти і яйця паразитів. Привчіть дитину користуватися лише чистими приборами.

-Перед прийомом їжі, після прогулянки, гри з тваринами, відвідування туалету обов’язково мийте руки з милом. До такого ж правила привчіть дитину.

-Вчасно підстригайте нігті, відучіть дитину від шкідливої звички їх гризти, обсмоктувати пальці, ручки, олівці, іграшки та інші предмети.

-Забороніть дитині кликати тварин до обіднього столу й місця, де готується їжа. У жодному випадку не дозволяйте дітям гратися з бездомними тваринами.

-Не вживайте воду з відкритих водойм.

Якщо ви запідозрили симптоми лямбліозу в себе чи у своєї дитини, зверніться до лікаря-інфекціоніста. Він допоможе підібрати лікування та позбавити вас чи вашу дитину від паразитів!

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь