Чому не можна залишати дітей у спеку в машині та як запобігти трагедії?

За даними синоптиків, очікується значне підвищення температури повітря. Така спека може бути загрозливою, особливо для дітей, яких залишають в автомобілях. Попри те, що автівки оснащені кондиціонером, температура повітря в машині може піднятися до небезпечного рівня досить швидко (на 20° за Цельсієм за 10 хв.) і створити «парниковий ефект». Навіть короткострокове перебування дитини в гарячій автівці здатне призвести до трагічних наслідків. Тому слід про це пам’ятати.

Трохи статистики:

Щороку фіксуються випадки дитячої смертності від теплового удару в розпеченому автомобілі. Причина більшості таких випадків (понад 50 %) – забудькуватість батьків/опікунів.

25 % дитячих смертей фіксується через те, що батьки недооцінюють ризики (хтось вважає, що залишити дитину в автомобілі на кілька хвилин не є небезпечним, хтось залишає вікна відчиненими або авто в тіні). Проте, це все ще недостатні заходи для захисту від швидкого підвищення температури.

Приблизно 25 % смертей трапляються у зв’язку з тим, що дитина (переважно віком від 2 до 4 років) отримує доступ до транспортного засобу і потрапляє в пастку.

Окрім того, температура повітря всередині машини може піднятися до небезпечного рівня і у прохолодні дні. Як правило, діти є більш уразливими до отримання теплового удару, ніж дорослі. Це все відбувається тому, що їхня система терморегуляції є менш ефективною і вони швидше перегріваються. Немовлята та маленькі діти не вміють розпізнавати симптоми перегрівання, не можуть відчинити двері автомобіля, зняти із себе зайвий одяг, а тому піддаються більшим ризикам.

Симптоматика теплового удару: t⁰C тіла вище 40⁰C, прискорене дихання, часткова або ж повна втрата свідомості, знижена розумова здатність, марення, судоми.

Якщо виникли такі симптоми, негайно зверніться до лікарів. Поки чекаєте медиків, перемістіть дитину в тінь, забезпечте наявність свіжого повітря, дайте дитині прохолодне пиття (маленькими ковтками).

До того ж перебування дитини у гарячій автівці може призвести до зневоднення. Симптоматика зневоднення: сильна спрага, слабкість, занепокоєння, запаморочення, головний біль, непритомність. Якщо виникли такі симптоми, якнайшвидше виведіть дитину з розпеченого автомобіля і дайте їй випити води маленькими ковтками.

Як запобігти трагічним наслідкам?:

Ніколи не залишайте дитину саму в автомобілі.

Аби не забути дитину в автомобілі, робіть собі якісь маленькі нагадування.

Якщо ви побачили дитину, залишену саму в автомобілі, негайно викликайте поліцію. Ваші дії можуть допомогти врятувати життя дитини.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь