Новини
До військових доїхали не усі гуманітарні швидкі з Італії

04.07.2024

Повний перелік номерів військових частин, яким були передані гуманітарні швидкі допомоги з Італії, ” ” таки вдалося отримати.

Однак ми з’ясували, що не всі вони туди доїхали.

Наша редакція кілька місяців листувалася з держустановами і зібрала цілу колекцію відмов в інформації про італійські гуманітарні авто. Зрештою Чернівецька обласна військова адміністрація таки надала перелік військових частин, куди передали автомобілі. Із 23 швидких лише по одній не було вказано номера військової частини з поміткою “невідомо”.

З цим переліком ми звернулися до Міністерства оборони з проханням підтвердити отримання військовими частинами вказаних машин. Воно переадресувало запит безпосередньо військовим частинам.

Наразі наша редакція має відповіді від кількох з них. І деякі стали сюрпризом.

У військовій частині, яка в оперативному командуванні “Південь” і якій за документами передали автомобіль Fiat Ducato повідомили, що у них немає швидкої допомоги з вказаним номером.

“Автомобіль Fiat Ducato з вказаним VIN-кодом від зазначених представників не надходив, на обліку військової частини не рахується”, – йдеться у відповіді на запит.

В одній із частин ТрО підтвердили наявність швидких.

У третій – начмед у відповідь на наш запит звернувся за допомогою до “ ”, тому що машини, які їм передали у рамках кримінального провадження, виявилася без належних технічних документів.

“Нам потрібні техталони євростандарту. Машини ми чомусь отримали без цих документів. Вже раз мали прецедент, коли на блокпосту машину повністю перевірили через відсутність цього документу. Тому ми звернулися до вас. Можливо, вдасться їх знайти, наприклад, підключивши італійських дарувальників”, – поскаржився медик.

Він розповів, що швидкі використовують для перевезення хворих та чергування по медичній евакуації. І за два роки гуманітарні авто перевезли багато поранених та хворих.

Нагадаємо, сучасні автомобілі швидкої допомоги вартістю до 300 євро кожен у березні 2022-го уряд Італії передав в Україну як гуманітарну допомогу, вказавши отримувачем обласну військову адміністрацію. Однак ні ОВА, ні обласній клінічній лікарні їх не передали, а подальшу долю цих машин строго засекретили. Принаймні, таке враження склалося після кількох десятків запитів, надісланих редакцією.

У більшості випадків причиною відмови в інформації на свій запит ми читали “інформація з обмеженим доступом”. Без жодних пояснень, звідки таке обмеження для інформації про гуманітарні авто для українців, тобто усіх нас. Погодьтеся, що без таких обмежень зловмисникам дуже складно було б організувати схеми привласнення гуманітарних авто, передачі їх не за призначенням тощо.

Тому і маємо те, що маємо:

-із подарованих італійцями 23 швидких п’ять авто були привласнені і лише після тривалої судової тяганини таки потрапили на фронт;
-одна швидка невідомо де;
на дві швидкі допомоги не передали технічних документів;
-ще одна за документами передана військовій частині, але туди не доїхала, “загубившись” по дорозі;
-інформацію про ще близько десятка швидких ми досі не отримали від військових частин, тож готові до наступних “сюрпризів”.

Звертаємося до органів прокуратури розцінювати цю публікацію як привід для перевірки згаданих автомобілів швидкої допомоги.

Читайте також:

Гуманітарні автомобілі швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати

Пошук гуманітарних швидких допомог: до розслідування долучилися італійські журналісти

Де шукати VIN-коди швидких допомог?

Гуманітарні швидкі допомоги: VIN-коди допомогли отримати журналісти з Італії

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь