В музеї пам’яті подій російсько-української війни демонструють військову атрибутику, пам’ятки та трагедії війни. Заклад поділили на зали в яких розповідають про міста-герої України, загиблих героїв та речі, які використовують військові.

У Сокирянській громаді Чернівецької области функціонує Музей пам’яті подій російсько-української війни. В кожній залі розмістили уламки ракети «Калібр», яка 28 вересня влучила у Дністровську ГЕС. А ще в закладі трофейні зброя, спорядження та набої. 

Головною ж гордістю музею є прапори, підписані воїнами бойових бригад, а також колекція патчів військових підрозділів ЗСУ, котрі час від часу передають захисники.

«Заклад відчинили на першу річницю від початку повномасштабного вторгнення», – розповідає екскурсоводка Діана Баранська.

Міста-герої України 

Перша зала присвячена містам-героям України. Тут встановили назви та фото тих населених пунктів, які найбільше постраждали від бойових дій. На світлинах можна побачити наслідки російсько-української війни. Їх десять. Це Волноваха, Гостомель, Херсон, Харків, Маріуполь, Миколаїв, Чернігів, Буча, Ірпінь та Охтирка.

«У нашому музеї згадані чимало міст та фото до них. Тому, що дуже багато містечок, міст, сіл та селищ України відчули на собі, наскільки страшною є ця війна», – каже екскурсоводка.

Окрім численних згадок про міста в першій залі й колекція зброї та набоїв, серед яких мінометна міна від МП-60, артилерійські снаряди, а також протитанкові та протипіхотні міни.

Пам’яті загиблих героїв України

Другу залу присвятили пам’яті загиблих українських воїнів. У приміщенні є книга пам’яті, в якій зібрали біографії про кожного воїна.

«Інформацію ми просили у сімей та рідних військових. Це для того, щоб не забувати про героїв. Потрібно пам’ятати, де вони народились, проживали, навчалися і, на жаль, загинули», – ділиться екскурсоводка.

За словами Діани Баранської, одним із найцінніших експонатів музею є уламки ракети «Калібр», яка 28 вересня влучила у Дністровську ГЕС. 

Гордістю музею в закладі вважають прапори, які підписують та надсилають військові.

В залі розмістили деякі військові речі. Наприклад, плити, які на початку війни виробляли для бронежилетів та гільзи різного калібру. Також це українські, американські, канадські й окупантські сухпайки.

Військова атрибутика

Третю залу наповнили атрибутикою. З бахмутського напрямку є міни, «равлик» (барабанний магазин) від ручного кулемета Калашникова та гільзи снарядів. 

Найбільшу ж увагу в цій залі привертають манекени, одягнені у військову форму.

«Діти особливо полюбляють бачити одяг військових. Коли вони приходять, я звертаю їхню увагу саме до цього експонату. Це для того, щоб вони розуміли, наскільки захисникам важко кожного дня все це носити на собі», – ділиться екскурсоводка. 

Насамкінець Діана Баранська каже, що на стіні встановили колекцію з більше як 200 шевронів. Спершу їх закуповували працівники відділу культури Сокирянської міської ради. А зараз музей отримує крокви як подарунок від військових.

«У нас є гарна традиція. Коли захисники відвідують наш заклад, вони бачать колекцію шевронів і проявляють бажання долучитися до неї. Дарують нам свої крокви. Ми дуже вдячні їм за такі подарунки», – каже Діана.

Фото Марії Титор
Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь