Новини
Самець удава 9 років жив сам, а потім народив

28.06.2024

У віварії Портсмутського університету (США) самець райдужного удава народив 14 дитинчат.

Річ у тім, що удав 9 років жив зовсім самотнім життям., пише Бі-Бі-Сі. Першою поповнення побачила студентка університету, яка прийшла перевірити удава. Вона й виявила, що 13-річний удав на прізвисько Роналду завів потомство.

Працівники університету, які були шоковані новиною, назвали це “чудотворним народженням”. Але з наукової точки зору, як зазначили вони, це рідкісний приклад партеногенезу – природної форми безстатевого розмноження, за якої ембріони розвиваються без запліднення.

Партеногенез часто зустрічається у рослин та деяких тварин. Але народження райдужних удавів у неволі – лише третій у світі відомий випадок.

“Я займаюся розведенням змій вже пів століття і ніколи не бачив такого”, – прокоментував фахівець з рептилій каже Піт Квінлан.

“Дитинчата є клонами матері, хоча їхні мітки трохи відрізняються. Роналду виглядав трохи товстішим, ніж зазвичай, ніби з’їв велику порцію їжі. Ми навіть не подумали, що він, чи, тобто вона – вагітна”, – поділився Квінлан.

Він доглядав удава всі 9 років, після того, як британське Королівське товариство захисту тварин передало рептилію у віварій університету. Саме тоді ветеринар університету і визнав цю рептилію самцем.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь