ПАРЄ підготує резолюцію за підсумками Саміту миру

Ексклюзив

24.06.2024 17:33

Укрінформ

Парламентська асамблея Ради Європи збирається ухвалити резолюцію, у якій закріпить рішення першого установчого Саміту миру, що відбувся в Швейцарії 15-16 червня.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила членкиня української делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

«За кілька днів буде подана заявка на резолюцію, яку ініціювала якраз швейцарська делегація. Вона буде стосуватися якраз підсумків Саміту миру, а також міститиме заклик до всіх країн активно працювати далі за всіма ухваленими на зустрічі пунктами», – повідомила народна депутатка.

За її словами, резолюцію планується ухвалити досить швидко, оскільки Україна збирається не затягувати із проведенням другого Саміту миру.

«Основне в документі – надати підтримку українським планам та самому формату. Йдеться про те, що країни, які вірять в права людини, в статут ООН , вірять в міжнародне право, збираються разом, працюють і потім кажуть агресору своє слово. Яке звучатиме різними мовами, всіма мовами Ради Європи», – пояснила Кравчук.

Читайте також: Саміт миру у Швейцарії: очевидне та несподіване

Серед 46 країн-членів Ради Європи лише кілька країн не доєднались до рішення Саміту, яке підтримали навіть такі держави з особливою позицією як Угорщина та Сербія. Серед тих, хто не підписав – Вірменія. Водночас серед підписантів, окремо фігурує Рада Європи, а також Єврокомісія, Єврорада та Європарламент.

Як повідомляв Укрінформ, літня пленарна сесія Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі триматиме у фокусі правові та правозахисні питання, пов'язані з агресією Росії проти України, дебатуватиме щодо викликів демократії в Грузії, а також обере нового генсека Ради Європи на наступні п'ять років.

   
Новини з передової

Залишити відповідь