ЗСУ отримають першу партію боєприпасів у рамках чеської ініціативи до кінця місяця – Міноборони Чехії

23.06.2024 20:12

Укрінформ

Українські військові отримають першу партію боєприпасів у рамках «чеської ініціативи» до кінця червня, згідно з планом.

Про це заявила міністерка оборони Чеської Республіки Яна Чернохова в ефірі телеканалу CNN Prima NEWS, передає Укрінформ.

«Можу сказати, що перша партія дійсно буде доставлена або доставляється, щоби бути там (в Україні) до кінця червня, як ми й обіцяли», – сказала чиновниця.

Читайте також: Україна отримала від Сербії через посередників боєприпасів на €800 мільйонів – FT

Водночас на запитання щодо того, чи отримали вже ЗСУ амуніцію, придбану в рамках чеської ініціативи, Чернохова сказала, що не може оприлюднювати таку інформацію відповідно до домовленостей з партнерами. Вона також пояснила непрозорість комунікації щодо закупівель тим, що Росія може спробувати викупити цю амуніцію в країнах, «які не хочуть ставати на бік жодної зі сторін», аби завадити викупити її союзниками України. Окрім того, за її словами, не треба забувати про загрозу атак на склади боєприпасів, які РФ може вчинити, аби зірвати поставки.

Чернохова поінформувала, що до цього часу укладені угоди та меморандуми про взаєморозуміння з 18 країнами, зокрема, лише минулого тижня вона підписала відповідний документ з колегою з Ісландії. Гроші ж надійшли на рахунки поки що «від чотирьох-п’яти країн», додала вона.

Очільниця Міноборони також визнала, що деяка частина боєприпасів може буде не дуже якісною, але перед відправкою в Україну вони будуть оглядатися чеськими фахівцями та за необхідності відремонтовані.

«Ми продовжуємо проєкт і маємо, що ще запропонувати нашим партнерам», – наголосила вона.

Читайте також: Глава МЗС Чехії – про купівлю снарядів для України: Результати будуть наступного місяця

Чернохова повідомила, що минулого тижня відвідала збройові компанії в Пардубіцькому краї, які виробляють зброю як для чеської армії, так і для багатьох країн світу. Результати відвідання вона планує обговорити зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим ближчими тижнями.

«Наша допомога Україні не завершиться», – запевнила Чернохова.

Як повідомлялося, на початку року уряд і президент Чехії оголосили про те, що знайшли для України 800 тисяч боєприпасів, які можна закупити за гроші країн ЄС. Пізніше називалися і більші обсяги. Чехія є посередником у цій ініціативі.

Фото ілюстративне

   
Новини з передової

Залишити відповідь