Пам’яті рятувальника Олексія Гречаника

ВідБуковина Онлайн

Чер 23, 2024

Пам'яті рятувальника Олексія Гречаника

Хвилина мовчання

23.06.2024 09:00

Укрінформ

Загинув за кілька годин після початку повномасштабного вторгнення Росії

Рядовий служби цивільного захисту Олексій Гречаник став першим рятувальником Сумщини, який загинув після початку повномасштабної війни з РФ. Йому було 28 років.

Олексій народився 31 березня 1993 року. Чоловік був дуже добрим і прагнув допомагати іншим. Це бажання і привело його на службу у ДСНС.

Спочатку Олексій влаштувався пожежником у селище Есмань Сумської області. Після цього він пройшов атестацію і став командиром відділення.

За словами дружини Світлани, її коханого високо цінували на роботі – навіть дякували його батькам за те, що вони виховали такого сина. Олексій був гідним прикладом для товаришів по службі.

«Він був класним хлопцем, надійним, мужнім колегою і безвідмовною людиною. На нього завжди можна було покластися. За що б він не брався – все міг робити», – зазначили колеги.

Уранці 24 лютого 2022 року рятувальника викликали на роботу. Він сказав дружині, щоб не хвилювалася, і пообіцяв повернутися додому. Через деякий час Світлана передзвонила Олексію. Чоловік відповів, але у слухавці вона почула автоматні постріли.

«І він замовк. Я взагалі, не розуміючи, що відбувається, почала кричати в телефон. Він мовчав, взагалі не було ніякого звуку. Просто тиша. І я відключилась. Думаю, перенаберу ще раз. Я телефоную ще раз – він вже не відповідає», – згадує Світлана.

Чоловік так більше слухавку і не взяв. За словами Світлани, вона тоді не відчувала взагалі нічого і не вірила, що її другої половинки вже немає.

Згодом рідні почали пошуки Олексія, а знайшли його тіло її батько та свекор.

«Коли вони зателефонували нам і сказали, що це сталося, я відповіла, що такого не може бути. Мені зателефонувала його сестра і сказала, що Льоші більше немає. Я не повірила. Я сказала, що такого не може бути. Почала телефонувати батькам. Мій тато не відповідав. А батько Льоші сказав такі слова, що звучать у мене у вухах досі: «Все, Свєт, все». Цей день у мене асоціюється із цими словами», – заявила жінка.

За її словами, було встановлено, що росіяни вбили Олексія 24 лютого о 6:59. Він загинув після того, як окупанти обстріляли авто, у якому чоловік їхав по трасі. «Тоді загинула частинка моєї душі, мого серця. Наше щастя просто рухнуло», – сказала вона.

Указом Президента України №79/2022 від 28 лютого 2022 року рятувальника було посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Без люблячого батька залишилося дві доньки – Валерія і Дарина.

Дружина рятувальника сказала, що він був гарним батьком та чоловіком. За її словами, коли вона ще була вагітна першою донькою, Лєрою, Олексій носив її на руках.

«І коли вона у нас народилася, у 2018 році, то її спершу не мені дали, а понесли до нього. І він відчув оці перші такі її секунди. Йому поклали її на живіт. Я цього не бачила, але люди, які були поряд, казали, що він просто лежав і витирав собі сльози. Він цього не показував, але це було так щиро… Усі, хто був з ним знайомий, знають, наскільки він був щирою людиною», – зазначила Світлана.

Жінка запевнила, що він усе робив для своїх близьких – і для неї, і для батьків, і для їхніх дітей.

Тепер вона з дітьми раз на 2-3 дні приходить до Алеї Героїв Глухівської громади.

«Тут розміщено фото мого чоловіка. Діти завжди біжать і кричать «До тата, до тата, тато!». Вони знають, що там – фото їхнього батька, що він був Героєм», – заявила Світлана.

Ім’я Олексія Гречаника – командира 34-го державного пожежно-рятувального посту – назавжди залишиться у списках рятувальників Сумщини.

Вічна пам'ять!

Фото: МВС України, Глухів. City

   
Новини з передової

Залишити відповідь