Третій Миколайчук OPEN офіційно завершено. На церемонії закриття оголосили чотирьох переможців у національному та міжнародному конкурсах, показали фільм про легендарного буковинця Назарія Яремчука та провели благодійний аукціон. Про останній фестивальний день — у репортажі «Шпальти». 

Цьогоріч на Миколайчук OPEN чотири переможці. Лавреатів «залізних Миколайчуків» оголосили на церемонії закриття фестивалю. 

Так, найкращою у міжнародному повнометражному конкурсі стала стрічка «Кріпачка» режисерів Г’ю та ДК Велчман

Це один із небагатьох фільмів, у якому об’єднали анімацію та живе кіно. Всіх персонажів у фільмі актори зіграли під час натурних екшн-зйомок, що згодом стали матеріалом, із якими працювали художники-аніматори.

До роботи над стрічкою, за словами авторів, долучилися понад 100 митців із Польщі, Литви, Сербії та України. 

Автори фільму не змогли приїхати на фестиваль, але подякували організаторам та глядачам за підтримку їхньої стрічки.

«Насправді, за декілька місяців до російського вторгнення ми запустили студію у Києві. І я б хотів подякувати цим українським художникам, які працювали у дуже непростих умовах — попри блекаути та всі логістичні проблеми, які існують у країні, в якій іде війна», — сказали у відеозверненні режисери.

Спеціальний приз міжнародного повнометражного конкурсу здобула стрічка Анни Бурячкової «Назавжди-назавжди». Підліткова драма створена у спільному виробництві України та Нідерландів. Режисерка фільму через хворобу не змогла особисто прийняти нагороду, але подякували глядачам у відеозверненні.

«Фільм відзначали на багатьох міжнародних фестивалях, але саме перемога на Миколайчук OPEN, певно, найважливіша особисто для мене. Адже фільм створювався для глядачів, і це показує, що ми досягли нашої мети», — переконана фільммейкерка.

Переможці національного конкурсу

У національному короткометражному конкурсі також відзначили двох переможців.

Головний приз здобула стрічка «Нюанс» Маргарити Воронової та Олега Кібальника. Фільм розповідає про викладачку кафедри режисури, яку змушують підписати документ про недопуск на захист стрічки її студента через оголеність у головному моменті. Автори фільму розповіли, що його створювали як своєрідний протест. 

«Коли ми захищали цю роботу на дипломі, комісія нам сказала, що у будь-якому цивілізованому, нормальному, інтелігентному суспільстві нас за цей фільм засміють. Тому у мене для всіх погані новини», — пожартували режисери під час вручення їм нагороди.

Спеціальну відзнаку від AMO Pictures у короткометражному конкурсі отримав фільм Сергія Кулибишева «Сонечко». Він розповідає комедійну історію виховання дітей, психологічні травми та одиноких батьків.

Режисер зазначає, що команда, яка працювала над фільмом, зародилася торік, на другому Миколайчук OPEN.

«Ми дійсно цього не очікували, і ця перемога дуже мотивує далі працювати й далі знімати», — поділився Кулибишев.

Фільмом-закриттям фестивалю стала документальна стрічка «Яремчук: Незрівнянний світ краси». Він складається з інтерв’ю з близькими Назарія, його особистих щоденників та ексклюзивних хронік. Перед глядачами розкривається його шлях від перемоги на сцені «Пісні року 71» у складі ВІА «Смерічка» до політичних переслідувань від КДБ, смерти Володимира Івасюка та виступів у Чорнобилі й Афганістані. 

Культовий режисер та Тревіс Скотт

Крім цього, у фінальний день фестивалю відбулися покази фільмів «Ансельм» та експериментальної стрічки «Аґґро Др1фт». 

«Ансельм» культового режисера Віма Вендерса є своєрідним фільмом-портретом одного з найважливіших художників Німеччини Ансельма Кіффера.

Показ «Аґґро Др1фт» також став прем’єрним для стрічки в Україні. Фантастичний фільм повністю знятий на тепловізійній лінзі та розповідає про найманого вбивцю, якого зіграв відомий репер Тревіс Скотт.

Під час церемонії закриття також відбувся благодійний аукціон, на якому збирали кошти для закупівлі хірургічного обладнання для оперування дітей із важкими захворюваннями.

Детальніше про те, як завершився третій Миколайчук OPEN, дивіться невдовзі у відео «Шпальти».  

фото Ігоря Константинюка

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь