Новини
«Ворог поводився, як отара овець»: нацгвардієць із Чернівців – про оборону Серебрянського лісу

15.06.2024

Іван ЯКУБИШИН – командир взводу. До початку вторгнення РФ в Україну чоловік разом із дружиною проживав на Кельменеччині, виховували двох дітей, займалися господарством. Час від часу їздив на заробітки до Польщі, Ізраїлю. У лютому збирався поїхати до Чехії, та війна змінила плани. 26 лютого 2022 року Івана мобілізували. Спочатку відбув військовий вишкіл, згодом служив у частині Нацгвардії. Пізніше разом із побратимами тримав оборону Кремінної на Луганщині.

Про бої, втрати та перемоги Іван Якубишин розповів кореспондентці ” “.

– Ми тримали оборону в Серебрянських лісах. Ворог атакував, нашим завданням було відбити ці атаки. Штурми тривали постійно. Оснащення та амуніція в окупантів було непоганим. Проти нас стояли “вагнерівці”. Мене дивувало: чого вони сюди прийшли? Ми обороняємо рідну землю, а що вони тут забули? Як отара овець – прийшли, бо їм сказали йти. Це не народ, а біомаса, – розповідає Іван.

Під час оборони Серебрянського лісу, на жаль, були й втрати… Іван Якубишин не охоче згадує про це.

– Війна без втрат на жаль, неможлива… Найважче – це втрачати тих хлопців, які працюють з тобою. Найстрашніше підходити до побратима й закривати йому очі. Попри все, ми стояли! Серебрянський ліс – це лише назва, адже від лісу там не залишилося нічого. Дерева випалені й повалені. Не можу похвалитися тим, що ми брали полонених. Вони просто не добігали до нас, адже ми тримали щільний вогонь, – згадує військовий.

Коли нацгвардієць їхав на Луганщину, дружина подарувала йому два обереги.

– Дружина подарувала мені пояс із молитвою та маленьку ікону. Ці речі завжди були зі мною. Молитва дуже допомагає й оберігає. Ми сиділи у бліндажі: один прильот – і влучання в сусідній. Другий прильот – і знову влучання. Ми з хлопцями почали молитися. Щиро, від душі. І залишилися цілими та неушкодженими. Через якийсь час ворог прорвав позиції на іншій ділянці, а ми були змушені відступити та зайняти наступну. Вночі окопалися, а вранці ворог знову перед нами, але тоді ми відбили атаку завдяки нашим саперам, які замінували дорогу, – згадує нацгвардієць.

Згодом Івана Якубишина разом із побратимами відправили на відновлення. Наразі чоловік служить у військовій частині Нацгвардії в області.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь