Новини
«Купуємо – ледь не щомісяця». Як громади Буковини забезпечують дронами для Сил оборони України

11.05.2024

Останні два роки БПЛА купує не тільки Міноборони України та волонтери, а й місцева влада. Скільки та які громади з Буковини купували дрони для Сил оборони України за тендерами впродовж двох років війни, у матеріалі ” “.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, скільки дронів закупила кожна з громад Буковини

Буковина виділила майже 30 мільйонів на дрони

Область перебуває на 20-му місці серед усіх регіонів, які витратили найбільше коштів на закупівлю БПЛА. Наші громади та адміністрації закупили 428 дронів на суму 28 мільйонів гривень. Найбільше в Україні БПЛА закупили в Дніпропетровські області – 5609 на понад 707 мільйонів гривень.
Найбільше серед усіх місцевих влад Буковини дронів закупила Чернівецька міська рада – 347 штук на суму майже 19 мільйонів.

“Цього року на ЗСУ задекларували виділити 150 мільйонів гривень”, – зазначив мер Чернівців Роман КЛІЧУК.

Минулого року, за його словами, сума на підтримку армії з міського бюджету склала 500 мільйонів гривень. Роман Клічук вважає, що це досить багато.

“Це ми говоримо лише про прямі кошти, не враховуючи гроші на різні речі, які опосередковано витрачаються на підтримку армії”, – сказав Роман Клічук.

Забезпечують батальйон, де воюють земляки

Берегометська селищна рада – одна з тих, які передали найбільше дронів в області – 20. Як зазначив голова громади Сергій БОДНАРЮК, влада купувала дорогі дрони Mavic 3Т. За два роки війни закупили дронів на майже 3,5 мільйона гривень.

“Ми забезпечували наш 93 батальйон 107 окремої бригади територіальної оборони, у якому воюють наші земляки. Вони нам надсилали заявки, а ми їх виконували, відштовхувалися від їхніх потреб. Постійно виділяємо кошти на потреби наших воїнів. Зараз фінансово важче, але все одно ми даємо захисникам все, що треба. Переважно в заявках захисників – автомобільні запчастини, адже дороги там дуже погані, а техніка не витримує. FPV-дронів багато закупляють працівники нашої громади, освітяни. Щомісяця вони відкладають із зарплати певну суму для ЗСУ”, – каже С. Боднарюк.

“Цього року передали вже понад сто дронів”

Мамаївська громада за два роки війни закупила 18 дронів, проте цьогоріч, за словами голови громади Наталії КАТРЮК, збільшує обсяги постачання БПЛА.

“Наші депутати ухвалили місцеву програму про підтримку ЗСУ. Кошти з цієї програми передбачені на забезпечення військових передусім дронами. Ми не можемо закупити, наприклад, розвідувальні дрони, але FPV-дрони ми купуємо. Торік виділили на ЗСУ близько п’яти мільйонів. Порахували, що це мало, тому цьогоріч заклали в бюджеті 22 мільйони гривень. Торік ми здебільшого забезпечували автомобілі запчастинами, амуніцією військових, проте цьогоріч нагальна потреба саме в дронах. На початок травня ми передали понад сто дронів. Якби кожна громада могла собі дозволити купити таку кількість БПЛА, це була б суттєва підтримка для фронту”, – каже Н. Катрюк.

Пані Наталія говорить, що через тендери не виходить швидко поставити дрони.

“Законодавство від нас вимагає оголошувати тендери, це призводить до затягувань у часі, і це не дуже добре. Поки триває тендер, минає понад місяць, щоб ті дрони потрапили на фронт. Перед Великоднем організували акцію: передавали військовим різні смаколики, паски, солодощі, проте до кожного кошика ми додавали два-три дрони. Зараз оголосили тендер на придбання 50 дронів. Купуємо дрони практично щомісяця”, – розповідає посадовиця.

Голова громада зазначає, що до їхньої громади може звертатися будь-який підрозділ з офіційним листом.

“Допомогу вже отримало п’ять підрозділів на триста тисяч гривень кожен”, – додає Н. Катрюк.

Наразі в громаді закуповують дрони, проте розглядають також можливість розгорнути їх виробництво.

“Власного виробництва у нас поки що немає, проте ми розглядаємо такий варіант. Розгорнути це виробництво є можливість, і люди, і місце, проте важко з постачанням матеріалів, зокрема батарей для FPV-дронів”, – каже жінка.

За даними “Громадського моніторингу України”, Чернівецька обласна військова адміністрація за два роки війни купила лише чотири дрони на понад 400 тисяч. Проте за останні кілька місяців ОВА закупила 250 дронів для ЗСУ.

Також 11 дронів на суму понад мільйон гривень передала Веренчанська громада, а Сторожинецька міська рада закупила вісім дронів на понад півтора мільйона гривень.

” ”

–>

Джерело

   

Залишити відповідь