Режим дня школярика

Режим дня школярика

Війна перевернула наше життя догори дригом: змінила деякі звички, скоректувала щоденні дії, додала до нашого життя сигнали повітряних тривог, загрозу ракетних ударів, обстріли тощо. Попри це все здоров’я дитини – є дуже важливим для батьків. Одним із ключових компонентів, які впливають на здоров’я та самопочуття школяра є його розпорядок дня.

Орієнтовний РЕЖИМ ДНЯ для школяра (усі пункти за безпечних умов: відсутності повітряної тривоги, загрози ракетного удару та інших видів обстрілів):

– 7.00 – 7.10 – підйом.

– 7.10 – 7.30 – гігієнічні процедури, ранкова гімнастика (день варто розпочати з ранкової гімнастики, яка зміцнює нервову систему та покращує кровопостачання головного мозку).

– 7.30 – 7.45 – сніданок (необхідно дотримуватись режиму харчування, зміна інтервалів між їжею призводить до порушення апетиту в дитини).

– 8.30 – 13.00 – навчання (перед початком навчання корисно прогулятись, це підвищує розумову працездатність і забезпечує продуктивність засвоєння навчального матеріалу).

– 13.00 – 13.30 – прогулянка.

– 13.30 – 14.00 – обід.

– 14.00 – 15.00 – сон для першокласників та дітей з ослабленим здоров’ям (1–1,5 год).

– 14.00 – 15.45 – рухливі ігри,розваги на вулиці.

– 15.50 – 18.00 – самостійні навчальні заняття (рекомендується починати із завдань середньої складності, потім переходити до складніших, а завершувати роботу виконанням найлегших завдань).

– 18.00 – 19.00 – вільний час, робота гуртків, заняття за інтересами.

– 19.00 – 19.30 – вечеря.

– 19.30 – 20.00 – допомога по дому.

– 20.00 – 20.30 – вечірня прогулянка.

– 20.30 – 21.00 – гігієнічні процедури, приготування до сну.

– 21.00 – 21.30 – нічний сон.

Якщо ви мешкаєте в більш відносному регіоні та обрали офлайн режим навчання для дитини, то пам’ятайте про спеціальний алгоритм дій для вчителів у випадку проведення занять та увімкнення сигналів тривоги.

Якщо звучить сигнал повітряної тривоги, існує загроза ракетного удару або артобстрілу:

– Відповідальна особа вмикає наявну систему оповіщення закладу.

– Вчитель сповіщає учнів про загрозу, а батьків – про переміщення дітей до укриття.

– Необхідно організувати пересування двома колонами у приміщенні класу та швидко залишити кабінет.

– Для супроводу початкових класів можуть бути залученні помічники.

– Для швидкого надання медичної допомоги має бути залучений медичний працівник.

– Відповідальні особи після оголошення сигналу оповіщення повинні перевірити всі приміщення закладу на відсутність у них учасників освітнього процесу та працівників закладу. Після завершення перевірки ці особи повинні прямувати до найближчого укриття.

– Учні, які знаходяться на подвір’ї закладу, під час сигналу оповіщення повинні самостійно рухатися до найближчого укриття фонду захисних споруд.

– У середині захисної споруди відповідальні особи повинні допомогти учасникам освітнього процесу швидко та спокійно зайняти місця.

– Під час перебування в захисній споруді вчителі та відповідальні особи здійснюють необхідну підтримку, заходи для комфортного та спокійного перебування в укритті.

– Після завершення небезпеки та оголошення про відбій тривоги, вчителі та відповідальні особи слідкують за тим, аби вихід усіх учасників освітнього процесу з укриттів здійснювався колонами/групами.

– Під час переміщення до укриттів необхідно врахувати наявність інклюзивних груп і класів. У випадку присутності дітей з особливими освітніми потребами вчителі попередньо повинні провести з ними навчання та бесіди, передбачити швидке та спокійне переміщення до укриття, спеціальне місце та заходи, що будуть здійснюватися в укриттях для максимального залучення до них дітей з особливими освітніми потребами.

Якщо ж ваша дитина навчатиметься в онлайн-режимі, то це не означає, що не слід дотримуватися усіх заходів безпеки під час сигналу повітряної тривоги, загрози ракетного удару або артобстрілу:

-Якщо в дитини почалась паніка, то заспокойте її.

-За можливості допоможіть дитині завершити конференцію та виключити комп’ютер.

-Дитині слід взяти із собою “рюкзачок безпеки” та перейти в безпечне місце, визначене правилами вашої сім’ї (захисна споруда цивільного захисту або правило 2 стін).

Якщо ваша дитина вийшла на прогулянку, то перед цим потрібно проінструктувати дитину аби вона:

-Не грала на вулиці під час повітряної тривоги.

-Йшла в укриття за дорослими, коли почує сигнал повітряної тривоги.

Була уважною! Не чіпала незнайомі предмети на вулиці, нічого не брала в незнайомців та нікуди з ними не йшла.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь