Яблука та їхні корисні властивості!

Яблуко – це справжнісінький природній плід здоров’я. Учені дослідили, що регулярне вживання яблук може вберегти від проблем зі здоров’ям та допоможе омолодити організм.

10 ПЕРЕВАГ чому варто їсти яблука!

-Вміст вітамінів. Яблука складаються з великої кількості вітамінів та корисних речовин. Зокрема, яблука містять клітковину, вітаміни A, B1, B2, B6, C, E, K, калій, марганець, мідь.

-Позбавлять відчуття голоду. Високий вміст харчових волокон та води роблять яблука чудовим продуктом для наповнення шлунку та позбавлення відчуття голоду.

-Корисні для серця. Розчинні волокна яблук знижують рівень холестерину у крові, а епікатехін сприяє нормалізації артеріального тиску. Якщо споживати 25 г яблук (приблизно пів чашки порізаних шматочків), то можна зменшити ризик інсульту на 20%.

-Зменшують ризик діабету II типу.

Як показують спостереження: 1 яблуко в день зменшує ризик діабету II типу на 28%. Споживання декількох яблук на тиждень має схожий захисний ефект. Поліфеноли, що містяться в яблуках допомагають запобігти пошкодженню бета-клітин в острівцях підшлункової залози. Водночас останні виробляють інсулін в організмі та можуть неоптимально функціонувати в людей з діабетом II типу.

-Є хорошими пребіотиками. В яблуках міститься пектин. Він є своєрідним паливом для корисних бактерій в кишківнику.

-Профілактичний засіб проти раку. Згідно з даними вчених, яблука мають антиоксидантний та протизапальний ефект, що робить їх потенційно ефективними у зниженні ризику виникнення злоякісних пухлин.

-Містять компоненти, що допомагають боротися з астмою. Шкірка яблука містить кверцетин, який допомагає знижувати запалення та впливати на алергічні реакції. Також поліфенол запобігає розвитку хвороби Альцгеймера.

-Приносять користь кісткам. Приносять користь кісткам, сприяють хорошій щільності та міцності кісткової тканини.

-Можуть сприяти схудненню. Яблука містять багато клітковини та води, тому і здатні зробити людину ситною.

-Захищають від ушкоджень слизової оболонки шлунку, викликаних протизапальними засобами.

-Допомагають здоров‘ю мозку. Сік яблук запобігає віковому зниженню розумової активності та кількості нейромедіатору ацетилхоліну (відповідає за навчання, мислення та пам’ять). Низький рівень ацетилхоліну пов’язаний з хворобою Альцгеймера.

АЛЕ, попри корисні властивості, слід обмежити вживання яблук, якщо у вас:

  • виразка шлунку;
  • гастрит;
  • підвищена кислотність;
  • людям, які мають проблеми із зубами, (сорти: груша, антонівка та аніс), адже вони є небезпечними для зубної емалі. Якщо ж ви все ж таки з’їли фрукт, то обов’язково почистьте зуби та прополощіть рот.
  • людям, які страждають цукровим діабетом (сорти: білий налив, золота китайка і медунка).

Кісточки яблук

Вони містять таку небезпечну речовину – глікозид амигдалина (речовина, яка потрапляючи у шлунок розщеплюється в синильну кислоту (сильна отрута – ціанід).

Звичайно ж, якщо ви вживатимете в невеликих кількостях кісточки, то вони не зашкодять, але з великою кількістю ціаніду ваш організм може не впоратися.

Новини Сокирянщини – Північно-Бессарабський край в Україні

Залишити відповідь