Новини
22 серпня ‒ яке церковне свято, що означає спокійна і тиха погода, чому потрібно поститися

22.08.2023

Сьогодні, 22 серпня, у православному календарі — день пам’яті апостола Матфія. Апостол Матфій був одним із дванадцяти учнів Ісуса Христа, якого обрали замість Юди Іскаріота, що зрадив Господа.

Апостол Матфій народився у Віфлеємі й належав до коліна Юди. Він вивчав Закон Божий за священними книгами і був свідком хрещення Ісуса на Йордані. Проповідував Євангеліє в різних країнах, як-от Кападокія, Колхіда, Македонія та Юдея. Він творив чудеса і зцілював хворих іменем Ісуса.

Матфій загинув за віру в Христа, побитий камінням або розіп’ятий на хресті (за різними джерелами). Апостол Матфій є покровителем будівельників, ковалів, теслярів, різників і кондитерів. Його заступництва просять безплідні подружжя і хлопчики, які розпочинають навчання.

Апостол Матфій є автором одного з чотирьох канонічних Євангелій, яке вважається першим за послідовністю і написане для юдейських читачів. У своєму Євангелії апостол Матфій показує, що Ісус є обіцяним Месією, Сином Божим і спасителем світу.

Зображується на іконах у довгому одязі з такими атрибутами, як-от алебарда, меч, сокира або спис.

Прикмети 22 серпня

Сильно дощить — чекайте на погану погоду до самого кінця літа.
Спокійна й тиха погода — зима буде пізньою, а осінь теплою.
Дме сильний вітер — буде холодна зима.

Що сьогодні не можна робити

В народі вірили, що на Матфія не варто носити будь-які металеві прикраси та пити трав’яні чаї, інакше можна накликати на себе проблеми зі здоров’ям. Також категорично заборонялося дивитися на Місяць — може сильно розболітися голова. Щоб вас не спіткали фінансові труднощі і проблеми, не варто цього дня потирати долоні.

Що можна робити сьогодні

Цього дня віряни приділяють особливу увагу читанню молитов і відвідуванню храмів. Все ще продовжують поститися, адже триває Успенський піст, під час якого не можна вживати в їжу м’ясні, молочні страви, рибу, яйця.

” ”

–>

Джерело

   
Новини

Залишити відповідь