Про початок навчального року у школах в умовах адаптивного карантину, вакцинацію вчителів, батьківські комітети та меню Клопотенка.

У програмі #ShpaltaTalks головний редактор онлайн-медіа «Шпальта» Олександр Докієн поспілкувався з Іриною Ткачук, керівницею управління освіти Чернівецької міської ради, про початок навчального року у школах в умовах адаптивного карантину, вакцинацію вчителів, батьківські комітети та меню Клопотенка.

Про початок навчального року, школу під час карантину та вакцинування вчителів

Ми плануємо й очікуємо, що школярі зможуть 1 вересня відвідувати школу. Особливо важливо це для першачків.

Але ми пильно спостерігаємо за епідситуацією в країні і розуміємо, що все може бути і по-іншому.

Є зміни до постанови Кабміну, де зазначають, що коли змінюється зонування области з зеленого кольору на інший – очна форма навчання можлива лише у школах, де 80% працівників вакциновані.

Змусити вчителів вакцинуватися ми не можемо, та можемо дати приклад і говорити про важливість імунізації.

В управлінні освіти ведуть статистику вакцинованих учителів. Серед усіх є 25% щеплених двічі, ще 15 – один раз. Ми очікуємо, що 40% двічі вакцинованих буде. Мало, але сподіваємося на пожвавлення темпів імунізації. Плануємо запросити інфекціоністів до зустрічі з учителями, щоб ті могли поспілкуватися безпосередньо і розвіяти всі міфи.

Настрої освітян різні. Більшість говорить, що готові вакцинуватися.

У Тернополі вчителів, які не щепилися, змусять проходити ПЛР-тестування щотижня. Ще немає ніяких розпорядних документів, які б говорили про те, що у Чернівецькій області також так буде. Однак думки такі вже були. Якщо людина має певні побоювання чи інші причини не вакцинуватися, але працює у закладах освіти, свою працездатність у цьому випадку вона могла б довести так – регулярними тестами. Та поки що таких розпоряджень немає .

Про святкові лінійки та засоби захисту для дітей

Мабуть, єдина перевага карантину для навчання була у нових форматах і відході від старого. Звісно, школи мають організаційну автономію, проте є певні рекомендації, які ми їм озвучуємо. Свято останнього дзвоника здебільшого відбувалося не на традиційних лінійках із промовами політиків і директорів, а у класах. Деякі навіть за місто виїжджали. І для дітей, мабуть, так краще. Ми передбачаємо, що формат класних свят, тобто у класній кімнаті, збережеться у більшості шкіл. Але кожен заклад освіти самостійно обирає формат таких свят. Але навіть якщо це будуть лінійки, їх повинні провести відповідно до всіх норм карантину.

Ми закупили дезінфекційні засоби ще у грудні 2020 року. Зважаючи на те, в якій кількості їх закупили і на те, що очного навчання практично не було, школи забезпечені сповна.

Управління освіти закуповує маски для працівників. Дітям за потреби їх повинні придбати батьки. Всі інші засоби для дезінфекції будуть у кожному класі. І за це батьки не повинні платити.

Про те, чи повинні батьки закуповувати підручники

Якщо говорити про забезпечення шкіл підручниками у друкованому вигляді, то ні – не всі школи забезпечені ними цілком. Проте в електронному варіанті вони всі є, і мають розповсюджуватися між учнями.

Є певна проблема з перерозподілом підручників для 6 класу. Їх поки нема де закупити. Але, наголошую, батьки їх купувати не повинні!

Знаю, що в деяких школах рекомендували батькам придбати підручники. До мене зверталися часто – у месенджері, телефоном, на анонімну скриньку ([email protected]), і я на це швидко реагую.

Найчастіше проблеми саме з літературою англійської мови. Там залежить від окремих програм поглибленого вивчення мов. На деякі з них батьки давали згоду. Тому лише у такому випадку – так, вони повинні забезпечити дітей підручниками відповідно до обраної програми.

Батьківські комітети: здавати гроші на школу чи ні?

Школа взагалі не повинна мати відношення до батьківських коштів. Одна справа — це так звані гроші на школи. Але їх зазвичай збирають за допомогою неурядових організацій, ГО чи БФ. Інша справа – так звані батьківські комітети, які збирають кошти на упорядкування певного освітнього середовища. На їхню думку, для дітей.

Неурядові організації і ГО – легальні інституції, за допомогою яких можна збирати кошти. Це той єдиний законний шлях, як можна підтримати школу, адже дійсно коштів з управління не вистачає. За допомогою ГО, в статуті якої вказано, що  мета її діяльности – підтримка школи, можна залучати благодійні внески для навчального закладу. Але вони повинні бути благодійними, інакше порушується логіка існування цього інституту.

Буду працювати всупереч організаціям у школі, які тиснуть на батьків здавати кошти. Батьки знають, що сплачують податки, і дитина повинна отримувати знання. І вони мають рацію.

Щодо батьківських комітетів, які часто збирають на «потреби учнів». Розумію, що часто є потреба у чомусь. Але цю потребу повинен визначати батьківський комітет, а не вчитель чи директор. Якщо хтось із батьків не хоче здавати кошти – ніхто в нього їх вимагати не може. У такому випадку збір або припиняється, або ж продовжується за участю тих, хто готовий до цього долучитися.

Про безкоштовні сніданки та меню Клопотенка

На цей календарний рік міська влада не виділила фінансування на безкоштовні сніданки, тому їх ні для кого не буде.

Наразі активно обговорюють чотиритижневе меню здорового харчування, так зване меню Клопотенка. Воно цікаве не тільки тим, що розписане на місяць. Але й тим, що ще є сезонним і розраховане на осінь, зиму, весну. Крім цього, відповідає тим потребам, які є у здорового дитячого організму в різні сезони. Воно не є традиційним. Більшість каже, що діти таке їсти не будуть. Борщ із чорносливом чи буряк із горіхами. Але тут, як на мене, питання у харчових звичках. Звичку здорового харчування потрібно формувати не в 20 чи 30+, як у нас це відбувається, а змалку. На це і розрахована ця система. Наразі ми маємо перехідний період до неї.

Сім гімназій стали ліцеями: що зміниться

19 серпня зробили реєстраційні зміни — і сім чернівецьких гімназій стали ліцеями.

До прикладу, гімназія №5 зараз буде називатися ліцей №5 «Оріяна», який буде містити структурний підрозділ гімназії, а також структурний підрозділ початкової школи. До п’ятого класу – це початкова школа, 5-8 – гімназійні класи, а далі – безпосередньо ліцей – 10 та 11 класи.

Школи змінюють свій тип закладу відповідно до тих змін, до яких ми рухаємося. Ліцей – це заклад освіти, який передбачає певну спеціалізацію на рівні 10-11 класів.

 

Повна розмова з Іриною Ткачук:

 

 

Західна Україна

Інформує: Shpalta.media

Залишити відповідь