У НКП активно реорганізуються й міські медичні установи Чернівців
medcv.gov.ua

A
A
A

Наразі в області трансформовані у КНП усі заклади первинної медичної допомоги

У рамках реформування системи охорони здоров’я, відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування», триває автономізація медичних установ області.

Автономізація закладів охорони здоров’я передбачена реформуванням медичної галузі й здійснюється у всій державі. Перетворення в комунальні некомерційні підприємства є стартом зміни принципу фінансування лікувально-профілактичних закладів.

Наразі у Чернівецькій області трансформовані у КНП усі заклади первинної медичної допомоги. Майже повністю реорганізований і вторинний рівень надання медичної допомоги. Усі центральні районні лікарні, крім двох, автономізовані. У Путильській ЦРЛ та Новодністровській міській лікарні процес перетворення в КНП ще триває. Про це йдеться на сайті Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

У комунальні некомерційні підприємства активно реорганізуються й міські медичні установи Чернівців. Станом на сьогодні статус КНП вже мають міська лікарня №1, міська лікарня №3, міська лікарня №4, міський клінічний пологовий будинок №1 та міський клінічний пологовий будинок №2.

Водночас, здійснюється автономізація закладів третинного рівня надання медичної допомоги. Наразі Чернівецькою обласною радою прийнято рішення про автономізацію 15 обласних закладів охорони здоров’я.

За розпорядженням голови Чернівецької обласної ради у ОКЛ, ОДКЛ, Чернівецькій обласній психіатричній лікарні, Чернівецькому обласному шкірно-венерологічному диспансері, Чернівецькому обласному центрі екстреної медичної допомоги та Чернівецькому обласному наркологічному диспансері створені комісії з реорганізації. Згідно з чинним законодавством, дані комісії забезпечують супровід медичної установив під час переходу в комунальне некомерційне підприємство і без них здійснення автономізації є неможливим.

Питання про перетворення в КНП наступних семи обласних медичних установ будуть винесені на найближчу сесію Чернівецької обласної ради. Джерела фінансування, а відповідно й питання реорганізації, ще декількох закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування наразі уточнюються.

Як інформує Міністерство охорони здоров’я України, оскільки отримувати кошти у 2020 році медичні заклади зможуть тільки за договорами з Національною службою здоров’я, лікарні, які не реорганізуються і не підпишуть договір, не зможуть отримувати фінансування із державного бюджету. Такі медзаклади будуть змушені утримуватися з інших джерел – наприклад, з місцевих бюджетів.

Що ж стосується Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи та Центру МСЕ, то згідно з рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, вони не будуть переходити в КНП, оскільки дані установи планують забезпечувати фінансуванням з державного бюджету.

   
Повідомляє: Rayon.cv.ua Новини Чернівецької області “Погляд”

Залишити відповідь